Victoria omot
+ Galerija

Victoria (roman)

Published Date: Studeni 11, 2009

Dostupno!

HRK 90.00

Klikom će se otvoriti stranica s brojem telefona za narudžbu. Jednostavno je!

Ne možeš se odlučiti? Učitaj PDF-u i pročitaj ulomak knjige na svom računalu, pametnom telefonu ili tabletu! 

UČITAJ ULOMAK
100 str./140x200cm
Hrvatski
978-953-7542-06-1

O knjizi

Naslov izvornika: Victoria (1898)

Nakladnici: FIDIPID

Nakon objavljivanja romana Pan, objavljen je i Hamsunov roman Victoria, prvi put objelodanjen na norveškom 1898, koji, po mnogima, s romanima Glad i Pan predstavlja zanimljivu romanesknu trilogiju.

Hamsun u ovom romanu donosi svojevrsnu himnu ljubavi!

Victoria je dojmljiva priča o dubokoj neostvarenoj ljubavi između Johannesa, mlinareva sina i Victorije koja je živjela u obližnjem dvorcu. Unatoč snažnim emocijama još od djetinjstva, njeno visoko aristokratsko podrijetlo, a kasnije i splet nesretnih okolnosti, ovu će ljubav učiniti zauvijek neostvarenom.

FIDIPID je oba romana, Pan i Victoria, objavio  u povodu 150. obljetnice piščeva rođenja.

O autoru

17. VICTORIA OMOT AUTORKnut Hamsun (pravo ime Knud Pedersen, 1859 – 1952), norveški nobelovac, jedan od najvećih svjetskih pisaca, čije se djelo i danas čita kao što se uvijek i čitalo, jer je svevremeno, uvijek zanimljivo i aktualno. Hamsunova najbolja prozna djela idu u red najznačajnijeg što je u književnosti stvoreno. To važi i za neka njegova rana djela u koja svakako spada i roman Pan iz 1894, koji se smatra možda i najdorađenijim prozno-lirskim djelom u norveškoj književnosti.

Hamsun je 1909 godine, nakon prvog neuspijelog braka, oženio mladu glumicu Marie Andersen, koja je napustila svoju karijeru u usponu,  i koja će mu biti vjerna pratiteljica sve do njegove smrti. Marie Andersen je napisala i svoje memoare o svom životu sa Hamsunom.

Godine 1918 kupili su stari i prilično ruševan dvorac između Lillesanda i Grimstada. Obnovili su glavni dio objekta, dio za stanovanje. Hamsun se lako mogao povući u svijet pisanja i neometano pisati iako je često putovao na druga mjesta i u druge gradove kako bi pisao. Knut Hamsun je umro u svom domu u Nørholmu. Nakon drugog svjetskog rata osuđen je zbog aktivne potpore nacizmu.

Prvi roman Glad objavio je 1890., u kojem je, u napola autobiografskom djelu,  opisao pad mladog pisca u ludilo kao rezultat gladi i siromaštva.

Kao i u svim ostalim djelima i o ovom se osjeća stil Franza Kafke i ostalih pisaca 20. stoljeća, s unutarnjim monolozima i bizarnim logičnostima. Velik uspjeh doživio je i roman Blagoslov zemlje (1917).

Nakon objavljenih 20-tak romana dobio je 1920 godine i Nobelovu nagradu. Roman Pan (1894) je bio i ostao njegovo najčitanije djelo.

Customer Reviews

Leave a Reply

Rate this by clicking a star below:

Related Products