Posljednjijavni zapisi Thomasa F.
+ Galerija

Posljednji javni zapisi Thomasa F. (izabrane novele)

Published Date: Listopad 11, 2007

Dostupno!

HRK 90.00

Klikom će se otvoriti stranica s brojem telefona za narudžbu. Jednostavno je!

Ne možeš se odlučiti? Učitaj PDF-u i pročitaj ulomak knjige na svom računalu, pametnom telefonu ili tabletu! 

UČITAJ ULOMAK KNJIGE
112 str./140x200 cm
Hrvatski
978-953-7542-01-6

O knjizi

Naslov izvornika: Samlede noveller (1999)

Nakladnici: FIDIPID

Priređivač i prevoditelj: Munib Delalić

U kratkim novelama ove knjige Askildsen se pokazuje pravim ”filigranskim umjetnikom”, odnosno ”literarnim komornim glazbenikom”, kako ga je nazvao jedan norveški književni kritičar.

Uz naslovnu pripovijest sačinjenu od deset kratkih i relativno povezanih epizoda u kojima se kazuje o usamljenom životu jednoga starog čovjeka s cijelim nizom mizantropskih refleksija, tu je i priča Carl Lange u kojoj, između ostaloga, do izražaja dolazi i piščevo ”raskopavanje po čovjekovu osjećaju identiteta.”

Uzbudljiv proces koji se odvija u ovoj pripovijesti asocira na Kafkino štivo, ali i na Dostojevskoga, na njegov Zločin i kaznu. Mnogi smatraju da je prozna knjiga Posljednji javni zapisi Thomasa F., objavljena 1983, ne samo najbolja Askildsenova knjiga, nego i jedna od najboljih knjiga u norveškoj književnosti objelodanjenih 80-tih i 90-tih godina.

Nedavno je ta knjiga, u anketi u kojoj su sudjelovali književni znalci i čitatelji, proglašena i najboljom knjigom u zadnjih četvrt stoljeća u Norveškoj.

O autoru

Kjell Askildsen

Kjell Askildsen

 

Kjell Askildsen (1929)jedan je od najznačajnijih norveških i skandinavskih prozaika XX. stoljeća. Za pedesetak godina aktivnog bavljenja pisanom riječju objavio je, uz pet romana, šest novelističnih knjiga, što za norveške prilike i nije baš mnogo. Jedna od značajki Askildsenovih proza je do kraja , ali maksimalno precizan i konkretan. Mnogi smatraju da je prozna knjiga Posljednji javni zapisi Thomasa F., objavljena 1983, ne samo najbolja Askildsenova knjiga, nego i jedna od najboljih knjiga u norveškoj književnosti objelodanjenih 80-tih i 90-tih godina.

Nedavno je ta knjiga, u anketi u kojoj su sudjelovali književni znalci i čitatelji, proglašena i najboljom knjigom u zadnjih četvrt stoljeća u Norveškoj.

Customer Reviews

Leave a Reply

Rate this by clicking a star below:

Related Products