MODEL_Naslovnica_crvena
+ Galerija

Model (roman)

Published Date: Travanj 12, 2024

Dostupno!

HRK 100.00

Klikom će se otvoriti stranica s brojem telefona za narudžbu. Jednostavno je!

Ne možeš se odlučiti? Učitaj PDF-u i pročitaj ulomak knjige na svom računalu, pametnom telefonu ili tabletu!

Učitaj ulomak knjige
275 str./140x205
Hrvatski
978-953-7542-20-7

O knjizi

Prevoditelj: Munib Delalić

Naslov izvornika: Modellen (2005)

Nakladnici: FIDIPID

Roman Model, objavljen 2005, u kojemu se kazuje o slikaru koji gubi vid, sam pisac smatra jednim od svojih najvažnijih djela.

Roman je nagrađen uglednom britanskom nagradom Independent Foreign Fiction Prize, a bio je nominiran i za nagradu International IMPAC Dublin Literary Award.

Slikar, koji uskoro navršava pedeset godina, i koji tim povodom treba otvoriti svoju novu, jubilarnu izložbu, osjeća da gubi vid. U svome očaju on sklapa pakt s vragom u liku starog školskog kolege, koji je očni kirurg.

Sve što bi trebalo biti važno u njegovu životu, supruga, šestogodišnja kći, prijatelji – sve je podređeno umjetnosti.

Njegova slikarska opsjednutost kćeri kao najdražim modelom, u romanu dobiva nevjerojatan obrat; na njegovim tek završenim platnima, na jubilarnoj izložbi, prisutan je lik jedne sasvim druge djevojčice s velikim plavim očima.

Može li umjetnik kontrolirati svoju opsjednutost, podsvijest?

Koliko je daleko slikar voljan ići kako bi stvarao svoju umjetnost, i što je važnije, umjetnost ili čovjek – neka su od pitanja koja problematizira ovo Christensenovo djelo. U njemu je nemilosrdan opis umjetnikove zaokupljenosti sobom.

Cijeli roman je zapravo slika slikareva očaja.

 

O autoru

 

24. OBITELJ CVJ MASKI AUTOR

Lars Saabye CHRISTENSEN (1953, Oslo) jedan je od vodećih pisaca suvremene norveške i skandinavske književnosti. Svestran je i plodan stvaralac, novelist i romansijer, pjesnik i dramski pisac, autor filmskih scenarija, pisac za djecu i mlade, iza koga je dosad 50-tak objavljenih knjiga. Ide u red najčitanijih i najomiljenijih norveških pisaca čije se knjige u pravilu tiskaju u velikoj nakladi.

Knjige su mu prevedene na mnoge strane jezike, a po nekoliko romana su snimljeni i filmovi.

Već njegov prvi roman Amater (Amatoren, 1977.) ukazao je ne samo na nadarena, već i na zrela, pisca, onoga u čijim će knjigama biti zastupljena prepoznatljiva radost pripovijedanja s tužno-veselim humorom, s karakterističnim, christensenovskim dvostrukim pogledom koji u pravilu rezultira smijehom kroz suze.

Netko je lijepo primijetio: kod Christensena svi likovi izgledaju kao da su Chaplinova djeca. To su u biti likovi žalosno-veselih klauna koji se smiju i plaću u isti čas. Žalost je odjevena u ruho smijeha, kazat će sam pisac.

Lars Saabye Christensen će vrlo brzo postati jednim od najčitanijih i najomiljenijih norveških pisaca, postat će piscem svoje generacije. Njegov roman Beatles iz 1984. koji je dosad prodan, u različitim izdanjima, u skoro 200.000 primjeraka, danas se smatra kultnom knjigom norveške mladeži.

Dobitnik je brojnih književnih nagrada, uključujući i najveće skandinavsko književno priznanje, „skandinavskog Nobela“,  nagrade Nordijskoga vijeća za književnost (2002 godine)  koju je dobio za roman Polubrat (2001).

Po romanu Polubrat, koji je preveden na više od 30 jezika, snimljena je i istoimena serija koju je i hrvatska televizija, krajem 2014 godine, prikazala na svom prvom programu.

U Hrvatskoj u izdanju Fidipida, a u prijevodu Muniba Delalića, objavljeno je:  Ničije (Izabrane novele, 2005),  Polubrat (roman, 2006), Pod crnim kišobranom (izbor iz poezije, 2008),  Herman (roman, 2010),  Obitelj cvjetnih maski (roman, 2012)  roman Model ( 2015).

Customer Reviews

Leave a Reply

Rate this by clicking a star below:

Related Products