5. OD WERGELANDA OMOT
+ Galerija

Od Wergelanda do Stuelanda

Published Date: Travanj 12, 2024

Dostupno!

HRK 70.00

Klikom će se otvoriti stranica s brojem telefona za narudžbu. Jednostavno je!

Ne možeš se odlučiti? Učitaj PDF-u i pročitaj ulomak knjige na svom računalu, pametnom telefonu ili tabletu!

UČITAJ ULOMAK KNJIGE
182 str./140x200 cm
Hrvatski
953-99842-4-X

Pregled

Nakladnik: FIDIPID

Priređivač i prevoditelj:  Munib Delalić

U antologiji je izbor iz poezije trinaest norveških pjesnika koji sigurno predstavljaju trinaest različitih i zanimljivih pjesničkih osobnosti. U izboru je Henrik Wergeland (1808 – 1845) koji i danas važi za prvog norveškog pjesnika, a tu su i velika imena norveškoga pjesništva Kristofer Uppdal, Olaf Bull, Arnulf Øverland, Tarjei Vesaas, Halldis Moren Vesaas, Paal Brekke, Erling Christie, Kate Næss, a od onih koji danas stvaraju Eldrid Lunden, Anne Bøe, Rune Christiansen i Espen Stueland. Kako izbor obuhvaća širok vremenski raspon od skoro dva stoljeća, antologija bi mogla ukazati i na razvoj modernoga poetskog izraza na sjeveru kontinenta.

U knjizi je i priređivačev pogovor o zastupljenim pjesnicima i njihovoj poeziji, kao i bio-bibliografska bilješka.

O autoru

(Priređivač i prevoditelj)

 

Munib Delalić

Munib Delalić

Munib Delalić (1950) rođen u Ljubuškom, diplomirano na Filozofskom fakultetu u Sarajevu na grupi „Historija jugoslavenskih književnosti i srpskohrvatski/hrvatskosrpski jezik“.  Od 1974. živio i radio u Mostaru baveći se prosvjetnim i književnim radom. Neko vrijeme bio jedan od urednika časopisa za kulturu i društvena pitanja Most.

Od rujna 1993. živi u Norveškoj, u Oslu, gdje radi kao pisac i prevoditelj; jedno vrijeme radio kao vanjski suradnik na Institutu za istočnoeuropske i orijentalne studije.

Objavio je, do sada, 10-tak knjiga poezije, dvije knjige eseja/zapisa na norveške i skandinavske književne teme. S poezijom zastupljen u različitim antologijama.

Za pjesničku zbirku Sjaj usputne postaje dobio Planjaxovu nagradu za najbolju knjigu pjesama objelodanjenu u BiH u 2001.

Za knjigu Razgovor s nadom nagrađen Godišnjom nagradom Društva pisaca BiH za najbolju knjigu objavljenu u BiH 2010.

Piše poeziju, osvrte na književne teme i općenito teme iz umjetničkog i kulturnog života koje, po dolasku u Norvešku, uglavnom objavljuje u Bosanskoj pošti, novinama namijenjenim našim ljudima u Skandinaviji, i šire.

Do sada priredio i preveo, sa norveškog na hrvatski ili bosanski jezik, 40-tak knjiga; od toga 3 antologije poezije, izabrane norveške bajke. Za prevoditeljski rad nagrađivan.

Član je Udruženja književnika Norveške i norveškoga PEN-a, Društva književnih prevoditelja Norveške, kao i Društva pisaca BiH i PEN-a BiH, i Društva hrvatskih književnika.

Customer Reviews

Leave a Reply

Rate this by clicking a star below:

Related Products