Protiv umjetnosti omot
+ Galerija

Protiv umjetnosti (roman)

Published Date: Travanj 12, 2024

Dostupno!

HRK 100.00

Klikom će se otvoriti stranica s brojem telefona za narudžbu. Jednostavno je!

Ne možeš se odlučiti? Učitaj PDF-u i pročitaj ulomak knjige na svom računalu, pametnom telefonu ili tabletu!

Učitaj ulomak knjige
136 str./140x205cm
Hrvatski
978-953-7542-15-3

O knjizi

Prevoditelj: Munib Delalić

Nakladnici: FIDIPID

Kao i većina Espedalovih dosadašnjih knjiga, i roman Protiv umjetnosti, objavljen 2009, roman je autobiografskoga tipa. Ali to je i roman/san o nenapisanoj knjizi, o velikoj, sveobuhvatnoj knjizi koja bi trebala sadržavati sve.

Ne čini li vam se da vi to mogao biti roman svakog pisca (op.a.)!?

Božidar Alajbegović je roman Protiv umjetnosti uvrstio u najzanimljivije strane prozne naslove u 2013 godini (Vijenac, 516-517), te napisao:

“ … Jer unatoč financijskim poteškoćama hrvatski izdavači uspijevaju ljubitelje lijepe književnosti razveseliti vrijednim naslovima, onima već dobro poznatih autora kao i vrsnim djelima nepoznatih nam pisaca iz različitih zemalja.

Jedan od takvih, donedavno na hrvatski ne­pre­vedenih, autora jest i Tomas Espedal, 52-go­dišnji norveški pisac čiji je roman Protiv umjet­nosti (prev. Munib Delalić, izd. Fidipid) dojmljiva zbirka različitih pristupa problemu identiteta. To je priča  o čovjeku koji se, nakon že­nine smrti, suočava s teškoćama samostalne brige o kćeri srednjoškolske dobi.

Kako je junak pisac, a rukopis autobiografski, autor propituje i vrijeme svoga odrastanja te životne putove roditelja i djeda i baka, tragajući za utjecajima koji su ga nagnali da postane umjetnik, književnik. Ujedno, to je i vrlo ozbiljan romaneskni pristup problematizaciji autobiografskoga pisma i pitanja „život i napisani život, jesu li to različite stvari?“, uz propitivanje razlika između svoga ja i ja onoga „koji se odijeva u riječi“, tj. uz analizu razlika između sebe kao autora i autora koji oživljava na papiru autobiografskoga rukopisa.

Riječ je o tekstu fragmentarne strukture, pisanu na tragu romana struje svijesti, prepunu refleksija i opservacijskih dionica, ali i stranica vrlo dojmljive poezije u prozi, svojevrsnih literarnih inačica slikarskih mrtvih priroda, deskripcija interijera i prizora koji su odraz pripovjedačeva stanja svijesti….”

O autoru

26. PROTIV UMJET OMOT3A AUTOR

 

Tomas Espedal (1961) jedan je od najsamosvojnijih i najvažnijih pisaca suvremene norveške književnosti. Debitirao je 1988. i dosad objavio trinaest, žanrovski gledano, difuznih knjiga, u kojima uglavnom koristi autobiografske elemente, s ciljem, kako sam kaže, ”pronalaženja literarnoga oblika koji dublje prodire u estetsku i osobnu ozbiljnost.” On je veliki stilist, jedan od najvećih stilista u suvremenoj norveškoj književnosti.

Roman Protiv umjetnosti, objavljen 2009 godine, u piščevoj je domovini nagrađen uglednom nagradom kritike, kao i nagradom nakladničke kuće Gyldendal, a bio je nominiran i za najveće skandinavsko književno priznanje, nagradu Nordijskoga vijeća za književnost.

Suvremeni norveški književnik ovim je romanom ispisao fragmente vlastite obiteljske povijesti protegnute kroz tri generacije, čija se pravocrtna kronologija raspršuje u izrazitim vremenskim skokovima te vizurama odabranih članova obitelji.

Izrazito autobiografski intonirano, ovo je djelo priča o odrastanju u ozračju svojevrsne tužne osame i predaje, koje se kao svojevrsna obiteljska karma nadvijaju nad većinu ključnih figura obitelji Espedal.

Ta će se “karmička osama”, međutim, pokazati kao izrazito konstruktivan faktor u razvijanju  umjetničkog habitusa glavnog lika/autora pa se, kako vrijeme odmiče, njegova sklonost literarnom iskazu uozbiljuje do posvećenosti, a pisanje postaje istinski životni “condicio sine qua non”. Tomas Espedal na glasu je kao vrstan stilist, a za ovaj je roman višestruko nagrađivan.

Customer Reviews

Leave a Reply

Rate this by clicking a star below:

Related Products