Pan omot
+ Galerija

Pan (roman)

Published Date: Studeni 11, 2009

Dostupno!

HRK 90.00

Klikom će se otvoriti stranica s brojem telefona za narudžbu. Jednostavno je!

Ne možeš se odlučiti? Učitaj PDF-u i pročitaj ulomak knjige na svom računalu, pametnom telefonu ili tabletu! 

UČITAJ ULOMAK KNJIGE
143 str./140x200CM
Hrvatski
978-953-7542-05-4

O knjizi

Naslov izvornika:  Pan (1894)

Nakladnici: FIDIPID

Jedno od najpoznatijih djela norveškog pisca nobelovca, nastalo 1894. godine, priča je o poručniku Thomasu Glahnu, bivšem vojniku, koji živi osamljeno u kolibi usred šume, a jedino mu je društvo odani pas Ezop. Poručnikov samotnjački život iznenada će se promijeniti kada susretne Edvardu, djevojku u koju će se zaljubiti, a čija će ga nevjera jako povrijediti.

Roman je dojmljiva studija o psihološkim odjecima neuzvraćene ljubavi. Ono što ovaj roman čini dodatno posebnim, i što jesu tek pravi biseri ovog romana, su  nevjerojatni i predivni opisi norveške prirode. Čitatelj jednostavno vidi sjeverno more, šume i sivu stijenu iza kolibe u kojoj Thomas provodi dane, potoke, kišu, jezero, brda, doline, ptice, ribu…

FIDIPID je oba romana, Pan i Victoria, objavio  u povodu 150. obljetnice piščeva rođenja.

O autoru

Knut Hamsun

Knut Hamsun

 

Knut Hamsun (pravo ime Knud Pedersen, 1859 – 1952), norveški nobelovac, jedan od najvećih svjetskih pisaca, čije se djelo i danas čita kao što se uvijek i čitalo, jer je svevremeno, uvijek zanimljivo i aktualno. Hamsunova najbolja prozna djela idu u red najznačajnijeg što je u književnosti stvoreno. To važi i za neka njegova rana djela u koja svakako spada i roman Pan iz 1894, koji se smatra možda i najdorađenijim prozno-lirskim djelom u norveškoj književnosti.

Hamsun je 1909 godine, nakon prvog neuspijelog braka, oženio mladu glumicu Marie Andersen, koja je napustila svoju karijeru u usponu,  i koja će mu biti vjerna pratiteljica sve do njegove smrti. Marie Andersen je napisala i svoje memoare o svom životu sa Hamsunom.

Godine 1918 kupili su stari i prilično ruševan dvorac između Lillesanda i Grimstada. Obnovili su glavni dio objekta, dio za stanovanje. Hamsun se tako mogao povući u svijet pisanja i neometano pisati, iako je često putovao na druga mjesta i u druge gradove kako bi pisao. Knut Hamsun je umro u svom domu u Nørholmu. Nakon drugog svjetskog rata osuđen je zbog aktivne potpore nacizmu.

Prvi roman Glad objavio je 1890., u kojem je, u napola autobiografskom djelu,  opisao pad mladog pisca u ludilo kao rezultat gladi i siromaštva. Kao i u svim ostalim djelima i o ovom se osjeća stil Franza Kafke i ostalih pisaca 20. stoljeća, s unutarnjim monolozima i bizarnim logičnostima.Velik uspjeh doživio je i roman Blagoslov zemlje (1917).

Nakon objavljenih 20-tak romana dobio je 1920 godine i Nobelovu nagradu.

Roman Pan (1894) je bio i ostao njegovo najčitanije djelo.

Customer Reviews

Leave a Reply

Rate this by clicking a star below:

Related Products