Dalmacija očima stranaca
+ Galerija

Dalmacija očima stranaca/Dalmatia through foreign eyes

Published Date: Travanj 12, 2024

Dostupno!

HRK 580.00

Klikom će se otvoriti stranica s brojem telefona za narudžbu. Jednostavno je!

Ne možeš se odlučiti? Učitaj PDF i pročitaj ulomak knjige na svom računalu, pametnom telefonu ili tabletu. 

Učitaj PDF knjige
400 str.
Hrvatski/Engleski
978-82-91224-48-0

O knjizi

Nakladinici: FIDIPID, Sypress Forlag (Norveška)

Ova prelijepa i vrijedna knjiga zaslužuje pozornost svih čitatelja (ali i gledatelja!) koje zanima povijest, Dalmacija, putopisi, književnost, slikarstvo i kultura općenito!

Knjiga je i prelijep poklon za vaše prijatelje u inozemstvu!

Knjiga je tiskana dvojezične (hrvatski I engleski) i obuhvaća gotovo 800 godina prošlosti Dalmacije (između 1154. i 1925.).

Autor je godinama prikupljao materijal za knjigu po europskim i svjetskim knjižnicama i arhivima, obradio je raznovrsnu bogatu građu više od stotinu autora, dosad nepoznate slike brojnih putopisaca, veduista, arheologa, etnografa, moreplovaca, hodočasnika.
Cijela monografija je izuzetno grafički i dizajnerski uređena; na jednoj stranici, osim putopisa ili teksta (dvojezično) /mape/slike/crteža,  imate istaknut podatak o godini na koju se prilozi odnose, te  kratku biografiju autora priloga.

Ovo kapitalno djelo, monografija na 400 stranica “Dalmacija očima stranaca” u kojoj razmatra Dalmaciju kao politički i duhovni prostor, od golema značenja za hrvatski identitet.

Upitan „ Je li po vama Dalmacija geografski ili politički pojam?“ autor Svein Monneslend je kazao: „Možda prije svega kulturni“.

“… Kao slavista uvijek me privlačila prošlost Dubrovnika, ne samo velika imena iz književnosti, kao Držić i Gundulić, već i društvene prilike u vrijeme kad su stvarali“, izjavio je Svein Monnesland, u povodu promocije ove knjige.

Monnesland kaže kako je rano čitao i Hektorovića i Marulića te se bavio širom dalmatinskom kulturom u prošlosti. “Privlačila me je ta vrlo plodna i bogata simbioza slavenske i mediteranske kulture. Otkad sam se nastanio, barem djelomično, na Hvaru, povijest i kulturne prilike na otocima posebno me zanimaju. I Norveška je zemlja s dugom obalom i mnogim otocima, te ima možda nešto zajedničko u načinu života, prije svega, naravno, kod pomoraca i ribara”, rekao je upitan što je jednog Norvežanina potaklo da izučava prošlost Dalmacije.

O autoru

Svein MonneslandSvein Monnesland (1943.) studirao je slavistiku u Oslu, Novom Sadu, Zagrebu i drugim slavističkim centrima. Profesor je slavistike na Odjelu za europske jezike, književnost i područne studije Sveučilišta u Oslu. Član je Norveške akademije znanosti i umjetnosti te Akademije nauka i umjetnosti BiH. Objavio je više knjiga i članaka o južnoslavenskim jezicima, kulturnoj povijesti i književnosti.

 

Customer Reviews

Leave a Reply

Rate this by clicking a star below:

Related Products