Herman omot
+ Galerija

Herman (roman)

Published Date: Studeni 11, 2010

Dostupno!

HRK 90.00

Klikom će se otvoriti stranica s brojem telefona za narudžbu. Jednostavno je!

Ne možeš se odlučiti? Učitaj PDF-u i pročitaj ulomak knjige na svom računalu, pametnom telefonu ili tabletu! 

Učitaj ulomak knjige
172 str./140x200cm
Hrvatski
978-953-7542-08-5

O knjizi

Naslov izvornikaHerman (1988.)

Nakladnici: FIDIPID

Prevoditelj:  Munib Delalić

Prekrasna i magična priča o odrastanju. Ovo je pravi primjer „malog-velikog“ romana! Malog po razdoblju koje obuhvaća, likovima, sadržajem, … pa i brojem stranica!

Roman je „velik“ zbog načina na koji se u njemu govori i običnim temama, po emocijama i porukama koje nam donosi, po neobičnosti pričanja…

Jedanaestogodišnji dječak je sasvim jedan običan dječak, koji je upravo počeo zamjećivati djevojčice i trudio se da one zamijete njega. Nije se uopće razlikovao od ostalih vršnjaka sve dok nije počeo primjećivati da gubi kosu! Zanimljiv je njegov stav prema tom problemu. On koristi plodnu maštu i komičan pogled na sve što se događa oko njega. A ne događaju se lijepe stvari! Prijatelji ga ismijavaju, neki su i agresivni,…u svakom slučaju daju mu svi do znanja da nije „kao oni“!

Herman ima svoj pogled na sve događaje i objašnjenje za sve. Ima i svoj poseban način izražavanja; rečenice su kratke i o sebi govori u neodređenom vremenu i obliku;  kad ga otac pita da li je jeo, Herman kaže: jelo se!

Bez obzira na sve Herman maštom, i začudnom lakoćom, plovi nemirnim morem  odrastanja. U tom procesu on, a i sve oko sebe, uspijeva naučiti ono najvažnije; što je to prijateljstvo, hrabrost, prihvaćanje i ljubav.

O autoru

19. HERMAN AUTORLars Saabye CHRISTENSEN (1953, Oslo) jedan je od vodećih pisaca suvremene norveške i skandinavske književnosti. Svestran je i plodan stvaralac, novelist i romansijer, pjesnik i dramski pisac, autor filmskih scenarija, pisac za djecu i mlade, iza koga je dosad 50-tak objavljenih knjiga. Ide u red najčitanijih i najomiljenijih norveških pisaca čije se knjige u pravilu tiskaju u velikoj nakladi.

Knjige su mu prevedene na mnoge strane jezike, a po nekoliko romana su snimljeni i filmovi.

Već njegov prvi roman Amater (Amatoren, 1977.) ukazao je ne samo na nadarena, već i na zrela, pisca, onoga u čijim će knjigama biti zastupljena prepoznatljiva radost pripovijedanja s tužno-veselim humorom, s karakterističnim, christensenovskim dvostrukim pogledom koji u pravilu rezultira smijehom kroz suze.

Netko je lijepo primijetio: kod Christensena svi likovi izgledaju kao da su Chaplinova djeca. To su u biti likovi alosno-veselih klauna koji se smiju i plaću u isti čas. Žalost je odjevena u ruho smijeha, kazat će sam pisac.

Lars Saabye Christensen će vrlo brzo postati jednim od najčitanijih i najomiljenijih norveških pisaca, postat će piscem svoje generacije. Njegov roman Beatles iz 1984. koji je dosad prodan, u različitim izdanjima, u skoro 200.000 primjeraka, danas se smatra kultnom knjigom norveške mladeži.

Dobitnik je brojnih književnih nagrada, uključujući i najveće skandinavsko književno priznanje, „skandinavskog Nobela“,  nagrade Nordijskoga vijeća za književnost (2002 godine)  koju je dobio za roman Polubrat (2001).

Po romanu Polubrat, koji je preveden na više od 30 jezika, snimljena je i istoimena serija koju je i hrvatska televizija, krajem 2014 godine, prikazala na svom prvom programu.

U Hrvatskoj u izdanju Fidipida, a u prijevodu Muniba Delalića, objavljeno je:  Ničije (Izabrane novele, 2005),  Polubrat (roman, 2006), Pod crnim kišobranom (izbor iz poezije, 2008),  Herman (roman, 2010),  Obitelj cvjetnih maski (roman, 2012)  roman Model ( 2015).

Customer Reviews

Leave a Reply

Rate this by clicking a star below:

Related Products