Kamen i ogledalo omot
+ Galerija

Kamen i ogledalo

Published Date: Travanj 12, 2024

Dostupno!

HRK 70.00

Klikom će se otvoriti stranica s brojem telefona za narudžbu. Jednostavno je!

Ne možeš se odlučiti? Učitaj PDF-u i pročitaj ulomak knjige na svom računalu, pametnom telefonu ili tabletu!

UČITAJ ULOMAK KNJIGE
157 str./140x200
Hrvatski
953-99842-2-X

O knjizi

Naslov izvornikaSkyggen av urfuglen (1977), Samlede dikt (2000), Prosa i samling (2001)

Priređivač i prevoditelj:  Munib Delalić

Nakladnici: FIDIPID

U knjizi je dat izbor iz svih pjesničkih knjiga Tora Ulvena, kako onih objelodanjenih, tako i onih koje su ostale u pjesnikovoj ostavštini. U knjizi je i izbor iz dvije njegove knjige pjesničkih proza.

Uvodni tekst (Mistični, tajni kamen…) je iz zbirke pjesama Det talmodige (Strpljivo, 1987).

U prvom dijelu knjige, odnosno u prvih pet odjeljaka, dat je izbor iz Ulvenovih pet objelodanjenih zbirki pjesama: Skyggen av urfuglen (Sjena praptice, 1977), Etter oss, tegn (Nakon nas, znak, 1980), Forsvinningspunkt (Točka nestajanja, 1981), Det talmodige (Strpljivo, 1987), i Soppelsolen (Sunce smeća, 1989).

U drugom dijelu knjige su pjesme iz autorove ostavštine; u odjeljku Vježba uzbunjivanja su pjesme koje nisu uvrštene u Ulvenove objavljene pjesničke knjige, niti ih je autor uvrstio u svoje, za tisak pripremljene, zbirke pjesama, a nastajale su u vremenskom periodu od 1973. do 1984; tri naredna odjeljka predstavljaju izbor iz pjesnikovih neobjavljenih knjiga poezije koje je on, uglavnom, bio pripremio za tisak: Som fossile bolgeslag (Kao fosilni udar vala, 1984), Museets teater (Muzejsko kazalište, 1984-85), i Uutgravde floyter (Neiskopane frule, 1985-86).

U trećem dijelu knjige, u dva zadnja odjeljka, dat je izbor iz Ulvenovih proznih knjiga Fort≥ring (Izjedanje, 1991) i Stein og speil (Kamen i ogledalo, 1995). – M.D.

O autoru

Tor Ulven

Tor Ulven

 

Tor Ulven (1953 – 1995) svojim je djelom u znatnoj mjeri obilježio osamdesete i devedesete godine u norveškoj književnosti. Posebno su zanimljivi njegovi poetski zapisi u prozi, mahom eksperimentirajući tekstovi nadasve imponirajućega stila zahvaljujući kojima je on ponajviše i stekao glas jednoga od najvećih norveških stilista s kraja XX. stoljeća. Sa svojih pet objelodanjenih zbirki pjesama, šest proznih knjiga, s knjigom prijevoda i, posmrtno objavljenom, knjigom eseja on se danas smatra kultnim piscem, jednom od najzanimljivijih i najznačajnijih pojava u novijem norveškom i skandinavskom pjesništvu. U knjizi je i iscrpniji pogovor o životu i djelu Tora Ulvena.

Customer Reviews

Leave a Reply

Rate this by clicking a star below:

Related Products