Polubrat omot
+ Galerija

Polubrat

Published Date: Listopad 11, 2006

Dostupno!

HRK 150.00

Klikom će se otvoriti stranica s brojem telefona za narudžbu. Jednostavno je!

Ne možeš se odlučiti? Učitaj PDF i pročitaj ulomak knjige na svom računalu, pametnom telefonu ili tabletu! 

UČITAJ ULOMAK KNJIGE
628 str./140x200
Hrvatski
953-99842-7-0

O knjizi

Naslov izvornika: Halvbroren (2001)

Prevoditelj:  Munib Delalić

Roman Polubrat (Halvbroren, 2001) predstavlja vrhunac dosadašnjeg književnog stvaralaštva Larsa Saabyea Christensena.

Za roman Polubrat autor je dobio mnoge nagrade, uključujući i najveće skandinavsko književno priznanje „skandinavskog nobela“, nagradu Nordijskoga vijeća za književnost, a bio je nominiran i za prestižnu nagradu IMPAC u Dublinu.

Književna je kritika, između ostaloga, zapazila jedinstven ”spoj novelističke preciznosti i epske veličanstvenosti” čime se pokazuje i ”novi način u opisu vremena koje prolazi”. Ta bajkovita obiteljska kronika, božanstvena komedija i vražja tragedija s likovima hamsunskih dimenzija, već je prevedena na tridesetak jezika, i posvuda je naišla na sjajan prijem.

Po romanu Polubrat u Norveškoj je snimljena serija, koja je osvojila sve moguće nagrade na dodjeli norveških nagrada Golden Screen, a krajem 2014 godine prikazana i na hrvatskoj televiziji (Prvi program).

Roman, na preko 600 stranica, prati dvije glavne linije priče. U jednoj pratimo odrastanje dječaka Barnuma  u poslijeratnom okruženju u obitelji sa tri vrlo zanimljive i posebne žene (Stara-prabaka, Boleta-baka i Vera-majka) i starijim polubratom Fredom.

Način na koji je Fred začet obilježiti će sve likove romana; o tome će se više šutjeti nego govoriti. Tako Barnum, kada govori o tome događaju kaže: „Vera, naša majka, prisvoji šutnju i otad ne progovori osam mjeseci i trinaest dana“.

U drugoj liniji priče pratimo život Barnuma, sada već odraslog čovjeka, koji je ne baš uspješan filmski scenarist i koji sada živi sa djevojkom Vivian u istom kuću u kojoj je Barnum odrastao.

U romanu ima još zanimljivih priča-vinjeta iz prošlosti koje se prepliću sa osnovnom pričom.

O autoru

Lars Saabye CHRISTENSEN

Lars Saabye Christensen

 

Lars Saabye CHRISTENSEN (1953, Oslo) jedan je od vodećih pisaca suvremene norveške i skandinavske književnosti. Svestran je i plodan stvaralac, novelist i romansijer, pjesnik i dramski pisac, autor filmskih scenarija, pisac za djecu i mlade, iza koga je dosad 50-tak objavljenih knjiga. Ide u red najčitanijih i najomiljenijih norveških pisaca čije se knjige u pravilu tiskaju u velikoj nakladi.

Knjige su mu prevedene na mnoge strane jezike, a po nekoliko romana su snimljeni i filmovi.

Već njegov prvi roman Amater (Amatoren, 1977.) ukazao je ne samo na nadarena, već i na zrela, pisca, onoga u čijim će knjigama biti zastupljena prepoznatljiva radost pripovijedanja s tužno-veselim humorom, s karakterističnim, christensenovskim dvostrukim pogledom koji u pravilu rezultira smijehom kroz suze.

Netko je lijepo primijetio: kod Christensena svi likovi izgledaju kao da su Chaplinova

djeca. To su u biti likovi žalosno-veselih klauna koji se smiju i plaću u

isti čas. Žalost je odjevena u ruho smijeha, kazat će sam pisac.

Lars Saabye Christensen će vrlo brzo postati jednim od najčitanijih i najomiljenijih norveških pisaca, postat će piscem svoje generacije. Njegov roman Beatles iz 1984. koji je dosad prodan, u različitim izdanjima, u skoro 200.000 primjeraka, danas se smatra kultnom knjigom norveške mladeži.

Dobitnik je brojnih književnih nagrada, uključujući i najveće skandinavsko književno priznanje, „skandinavskog Nobela“,  nagrade Nordijskoga vijeća za književnost (2002 godine)  koju je dobio za roman Polubrat (2001).

Po romanu Polubrat, koji je preveden na više od 30 jezika, snimljena je i istoimena serija koju je i hrvatska televizija, krajem 2014 godine, prikazala na svom prvom programu.

U Hrvatskoj u izdanju Fidipida, a u prijevodu Muniba Delalića, objavljeno je:  Ničije (Izabrane novele, 2005),  Polubrat (roman, 2006), Pod crnim kišobranom (izbor iz poezije, 2008),  Herman (roman, 2010),  Obitelj cvjetnih maski (roman, 2012)  roman Model ( 2015).

Customer Reviews

Leave a Reply

Rate this by clicking a star below:

Related Products